Alopecia androgenetica

“Alopecia androgenetica” is de naam van haaruitval die doorgaans wordt aangeduid met ‘mannelijke kaalheid’. Deze kaalheid wordt veroorzaakt door de gevoeligheid van de haarzakjes voor het (mannelijke) hormoon dihydroxy-testosteron (DHT). Bij mannen is ‘androgenetica’ te herkennen doordat de hoeveelheid haar op de kruin of bij de inhammen, minder wordt. De term ‘mannelijke kaalheid’ is soms wat verwarrend, want ook vrouwen kunnen last hebben van deze vorm van haaruitval/kaalheid. Daarom wordt bij vrouwen gesproken, van ‘haarverlies volgens het vrouwelijk patroon’.

Het verloop van alopecia androgenetica

De oorzaak van alopecia androgenetica heeft niets te maken met alopecia areata. Wat anders is dan bij alopecia areata, is dat de kaalheid/haarverlies, een onomkeerbaar proces is. Haar dat weg is blijft weg. In Nederland heeft ruim 40 procent van de mannen boven de 30 jaar last van alopecia androgenetica. Het percentage bij vrouwen is ruim 20 procent. Bij mannen begint deze kaalheid bij de slapen en op de kruin en gaat meestal door totdat er alleen een rand haar op het achterhoofd overblijft. Bij vrouwen komt alopecia androgenetica meestal tot uiting door een dunnere haarinplant. Maar er bestaan natuurlijk ook andere situaties. Geen enkel persoon is tenslotte hetzelfde.

Strikt genomen is alopecia androgenetica geen ziekte of aandoening. Het is een normaal verouderingsverschijnsel. Dat neemt niet weg dat het voor een heel veel mensen heel vervelend kan zijn. Zeker voor vrouwen bij wie de kaalheid/haarverlies goed zichtbaar is of het al op zeer jonge leeftijd intreed. Ook voor mannen bij wie de kaalheid al op jonge leeftijd inzet, kan dit heel belastend zijn.

Gedeeltelijke haaraanvulling voor alopecia androgenetica

Gedeeltelijke haaraanvulling op kamklemmen

Voor deze vorm van haaruitval, kan ik een haarwerk of haaraanvulling maken. De bevestiging hangt mede af, van de hoeveelheid haar die nog aanwezig is. Ik kan het haarwerk mooi laten overlopen in uw eigen haar, zodat niemand het ziet en u zich weer zekerder en mooier voelt. Als u in het bezit bent van een medische indicatie, dan vergoed de zorgverzekeraar in de meeste gevallen een gedeelte of soms zelfs geheel het haarwerk.

Bel of mail gerust voor het maken van een afspraak, voor een vrijblijvend adviesgesprek. Dan vertel ik u de mogelijkheden.


Neem contact op

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in, dan nemen wij z.s.m. contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.